COMUNITAT LOCAL D'ENERGIA
La Cellera de Ter

Què són les comunitats energètiques intel·ligents i per què hem decidit apostar-hi?

Com potser ja sabeu, el PAES és un conveni a  nivell europeu al que molts Ajuntaments, com el  de la Cellera de Ter, estan adherits per tal de lluitar  contra el canvi climàtic. Formar part d’aquest programa, a més, permet demanar ajudes per a instal·lació de plaques solars, calderes de biomassa, obres de millora en l’aïllament d’edificis municipals, etc. Les ajudes estan vehiculades a través  de la Diputació de Girona i fa poc es van convocar les referents als anys 2020 i 2021 .

En aquesta convocatòria, des de l’Ajuntament de la Cellera de Ter es va demanar la línia corresponent a la «Creació de comunitats energètiques intel·ligents» i se’ns van concedir 40.000€, el màxim possible.

En què consisteix, això?

A grans trets, el projecte contempla quatre fases,  que inclouen la instal·lació de camps de plaques  solars a les cobertes d’edificis públics, la col.locació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i l’adquisició d’un vehicle elèctric d’ús municipal i compartit amb la ciutadania, tot això de manera coordinada amb una nova entitat de cogeneració d’energia solar formada per tots els veïns i veïnes del municipi que en vulguin formar part.

Ara per ara, tan sols està previst executar la primera fase del projecte, valorada en 71.233,22€, i  que contempla la instal·lació de plaques solars a la coberta del magatzem de la brigada, amb potència per a generar uns 56,5 kWp aproximadament, que se subministraran a edificis municipals, llars de famílies en situació de pobresa energètica  i a les famílies que decideixin passar a formar part  d’una nova plataforma ciutadana de co-generació d’energia foto-voltaica que es constituirà amb aquesta finalitat.

Pel fet de formar part d’aquesta nova plataforma, les famílies rebran una bonificació a la seva factura elèctrica proporcional a la seva participació econòmica en el projecte. Això els permetrà alimentar-se d’energia solar sense necessitat d’instal·lar plaques a casa seva, amb tot el que comporta a nivell de comoditat i no impacte visual.

Considerem que els beneficis d’aquest projecte són molts, des de la lluita contra el canvi climàtic a l’empoderament social en un tema tan delicat i  important com és el de la sobirania energètica, pel que, un cop executada la primera fase i en base  a la resposta que rebi per part dels veïns i veïnes del poble, comptem continuar executant la resta del projecte.

Com podeu intuir, es tracta d’una iniciativa molt innovadora (a nivell de Girona, tan sols quatre pobles ens hi hem adherit) i, en un primer moment, és normal que generi un seguit d’interrogants. És per això que es va organitzar una primera reunió informativa el passat dijous dia 2 de juliol a l’Espai Polivalent de l’Era Nova.

Ara, amb la creació d’aquesta web, des de l’Ajuntament, volem acabar de resoldre dubtes, que sigui un punt informatiu del projecte i que en qualsevol moment, qui vulgui, pugui contactar amb nosaltres, d’una manera fàcil i ràpida. No dubteu en preguntar. Us hi esperem!